Grupptillhörighet

Ett språk bygger på ord och desto fler ord du behärskar desto roligare kommer du att ha när du skriver ditt nästa inlägg i din fantastiska blogg.

Jag hade tänkt skriva några rader om ord och hur vi använder oss av dem.

Ord som har samma stavning och likadant uttal men med olika betydelser kallas för Homonymer. Dessa ord Kan liva upp språket ibland, speciellt när folk som inte är uppvuxna med språket eller barn som ej ännu lärt sig språkets fulla natur använder sig av dem. Fluga är ett bra exempel, det kan vara ett djur eller en halsprydnad eller ett utryck för något som just nu är i ropet. Och vad livar upp festen mer än en propeller under halsen. Vi har en annan grupp av ord som kallas för homografer. Banan eller var det banan, jag kommer inte ihåg vilket, det ena är gott men båda kan vara halkiga. De stavas lika men uttalas och betyder olika, vi har även bete som i agn och vi har bete, som i ”bete sig annorlunda”. Det finns roliga ord som har bytt betydelse genom tiderna, men mer om sådana senare.

Vad sänder det här ut för signaler till folk som håller på och lära sig språket? Kanske att språk är komplext men ganska så roligt om man tar sig tid till att rota runt i ordlexikonet som står där på hyllan och samlar damm. Inom matematiken så har vi inte samma problem antingen så är det eller så är det inte, medans vi inom språket får gissa oss till vad orden står för innan vi lärt oss vilken betoning vi skall använda oss av och i vilket sammanhang orden skall användas. Många felsägningar blir det….

Har ni hört en politiker tala någon gång? De använder sig av udda och ovanliga ord som ibland kan upplevas krångliga. De svamlar och brer på och vi har bara en vag aning om vad det är de vill ha sagt, emellanåt slänger de sig med så fina ord att slipsen nästan trillar av. Likadant är det med avhandlingar, de kan ha så många knepiga ord så att man skulle behöva ett helt lexikon bara för att kunna förstå rubriken.

Men varför görs det då så här?  Troligtvis för att tala om vilken grupptillhörighet personen ifråga vill påskina sig, samhörighetskänslan är så viktig för oss apor. Rosseu hade visst koll på de där och han själv har krånglat till språket i sina belägg så att hälften hade räckt till. Politiker, akademiker, men även hantverkare har sina egna språk och alla sänder de ut ett budskap om vad de är för några, men hur skulle det se ut om jag blandade lite från olika grupper.

Kanske så här:

-Igår på dansen fick jag tag på ett riktig tjack som var ”top of the line” och så fort som ”spinnoff” effekten infunnits sig i ottan så avvek jag från händelsens epicentrum.” Efter att ha slaggat en timme så var jag ”fitt for fight” igen så då tog jag fram ludret, som jag sparat hemma med mig ut i skogen och placerade det på ett lämpligt ställe. Väl där tog jag min tjuring och capiterade kadavret. Sakta lunkades så slog ner röven en bit bort och njöt av friden som infunnit sig, lite senare på dagen skulle gråben göra sin entre och ta sig en flukt på ludret, jag tog sikte med 30-06:an mitt emellan lysmaskarna och gav honom en blyväst så det hette duga.

Jag menar en sådan text blir ju rätt så annorlunda, men förstår alla vad orden står för? Förmodligen inte, men jag har klart och tydligt talat om att jag tillhör en annan ”grupp” än er.

Ta ordet luder, känn på ordet, smaka på det. För mig så är det ett av de ord som jag diggar skarpt. Det är något fluffigt över ordet och det får mig att tänka på en luden mjuk ekorre eller annat litet pälsdjur. Ordet luder har idag bytt betydelse och de flesta förknippar det nog med en prostituerad eller som ett ned värderande ord om tjejer/kvinnor. Ursprungliga betydelsen är ett åtel, eller slaktrester ofta förgiftade eller med glaskross som man lagt ut för att locka till sig rovdjur. Liknelsen mellan betydelserna kan nog skönjas om man betänker att rovet i det här fallet, oftast en man, luras med ett saftigt förgiftat kött, som här motsvarar kvinnan. Jag tror knappast att de flesta som använder ordet luder idag är medveten om dess ursprungliga betydelse.

Varför är då våran grupptillhörighet så viktig? Vad är det som gör att jag alltid måste provocera? Förmodligen för att få känslan att jag tillhör en bättre grupp än någon annan, kanske inte högre än akademikern men i alla fall högre än alkisen nere i tunnelbanan, nja kanske inte ens det förresten,..

Så nu kan ni ju fundera på vilken grupptillhörighet ni har och vilka ord ni saknar, som ni inte visste att ni behövde,..

 

Last Covenants

 

You don´t need to fill in an email adress to comment. Just press "Skicka Kommentar"

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.