Folket har makt att…

Omfördelning av ekonomin kan göras om ni röstar på en politik som bryr sig om landet och dess invånare.

 

Sen ett år tillbaka följer jag en Amerikansk presidentkandidat. Andrew Yang, en ättling till Taiwanesisk invandrare som har börjat göra ett stort avtryck i politiken i USA. Grunden i hans politik är UBI eller medborgarlön som vi kallar det här i Sverige. $1000 i månaden utan motåtgärd, anser han är nödvändigt för att möta den allt mer utbredande automatiseringen i landet. Som exempel på vad som är på gång så nämner han att i 29 av de 50 delstaterna är lastbilschaufförer det vanligaste jobbet, automatiseringen vad gäller självkörande bilar står runt hörnet och det kommer snart att bli ett överflöd av ”truckers” och lägg till alla ”tradarfik” efter vägarna som får lägga ned sin verksamhet. En annan bransch är detaljhandeln (kassörer, butiksbiträden) som kommer att drabbas hårt, då allt mer konsumtionsvaror säljs via internet, vilket får till följd att fler och fler köpcentra läggs ner runt om i staterna. Han har ytterligare exempel som inte kommer att gynna landets fattigare del, läs om han och hans lösning på ”yang2020.com”. Detta anser han är vår tids största utmaning, vi kommer inte att hinna utbilda alla dessa människor som inte kommer att ha något sätt att försörja sig på. Denne Yang, har inga stora korporationer bakom sig, inte heller har han stöd inom det egna partiet för sina idéer. Men med de sociala medierna som verktyg, har han gjort det möjligt att konkurrera med de stora miljardärerna där i väst, och han får folket med sig, både demokrater och republikaner, och den demokrat som vill ha en chans emot Trump måste locka med sig republikanska röster för att vinna…

Tro inget annat än att det kommer att gå samma väg här i Sverige och det kommer att gå fort. Vi vet att det är ungdomars anställningstal som drabbas hårdast när handeln skär ned och det kommer få konsekvenser för resten av samhället. Det kommer inte finnas tid eller pengar för den snabba omställning som krävs, och som vanligt kommer de ute på landsbygden, de fattiga och unga att drabbas hårdast. Vad är en köping värd ute på vischan om den inte har affärer? hur mycket skatt kommer kommunerna att dra in när det knappt finns någon verksamhet ute i byarna. Dagens riksdagspolitiker skiter i hur det går för landsbygden och det har de visat öppet i så många år att det blivit en politisk konsensus i Sveriges riksdag. Att tömma städers och köpingars närliggande byar så fort det bara går är deras sätt att lösa krisen, om än tillfälligt…. (flytta dit där jobben finns) med dyrt boende som resultat. Det märkliga är att ingen svensk politiker tar upp dessa framtida problem, undrar varför?

Åter till Usa, Hur skall Yang bekosta för denna omvälvande reform? Mr. Y’s idé är att införa Value Added Tax (VAT) på 12-15% eller som vi kallar det, Moms. Han vill också avskaffa delar av det sociala skyddsnätet som idag består av mat/klädkuponger, hyresbidrag etc. (som inte behövs om alla är garanterad $1000). Motståndarna i marknadsekonomins Mecka skriker: ”Socialism”. Yang kontrar med: ”Kapitalism som inte börjar på $0 utan $1000”. Liknande idéer hade Jefferson, Milton Friedman, Nixon, Ayn Rand och även medborgarrättskämpen Martin Luther King, så detta är inget nytt påfund utan har funnits med oss i historien från höger till vänster på den politiska skalan, men aldrig implementerats då en majoritet av politikerna och storkapitalet anser att det gynnat fel folk.

Hur skulle något liknande kunna se ut i Sverige? 10.000kr x 7,5miljoner inv/ x 12månader = 900miljader, det kommer säkert till ytterligare kostnader för administration och övergång från tidigare system. Hur skall vi betala för det? Vi har redan en moms på 25%, dubbelt så hög som vad Yang tänkt sig, så där kan vi nog inte förvänta oss att få igenom en höjning för att bekosta kalaset, men absolut kan den moms som är idag vara med och bekosta delar av det. Jag har alltid varit en motståndare till bidrag och inom den biten hittar vi en stor del av lösningen.  EU-Avgift, 30miljarder, tar vi bort kostnad för försörjningsstöd 11miljarder, ROT och RUT 16miljarder = 57miljarder (och ökande), lägg där till all administrativa kostnader som försvinner. Produktsubventioner 550mdr (halva kostnaden i ett svep), och sen har vi skatt 650 miljarder, arbetsgivaravgift 580mdr, här finns ett stort utrymme att kapa åt oss en del av kakan, sen skall vi inte glömma att omsättning på nya och gamla tjänster kommer att öka då de fattigaste i vårat land  kommer att ha råd att köpa mer än bara hyran i framtiden, så ökad omsättning förväntas betala en del av kostanden.

Nystartande av företag kommer vi få se, då det blir lättare att ta risker med en grund att stå på. Ser vi på siffror hur små lantbruk har minskat i detta land så skall vi bli oroliga för vår egen matförsörjning, och här är UBI ett sätt att åter få igång brukandet av dessa små jordplättar vi har, då dessa småbönder kommer vara garanterad en fast inkomst oavsett utfall. Lika gäller att entreprenörsandan kommer att öka och att det på sikt kommer generera ytterligare arbete och pengar till systemet.

Att beskatta tjänsten eller råvaran där den tas ut borde vara standard, som det är idag så dräneras byarna runt om i landet på kapital på grund utav att bolag skattar där de har sitt huvudkontor, och löntagare skattar där de bor. Vattenfalls elkraft i de norrländska vattendragen skall inte skattas i Stockholm där de har huvudkontoret, utan istället skattas i kommunen eller ännu hellre i den by där kraftverket ligger så att landsbygden kan leva. Likaså skall löntagare som jobbar på annan ort naturligtvis beskattas där. (utnyttjar infrastruktur) Med dagens it-teknik är det fullt möjligt att genomföra utan större kostnader. På detta vis kommer det att bli svårare för stora bolag att flytta runt pengar inom bolagen och undgå skatt, och effekten av det blir ökade intäkterna till UBI. Decentralisering av skatteintäkterna är ett steg mot ett friare land och folk, det kommer också uppmuntra medborgare till att hålla landsbygden levande genom en återflytt till småbyar runt om i landet, ökad närproduktion av varor och tjänster. Det blir lättare för den enskilde att få ta del av skatteuttaget, dessutom kommer vi värderas lika oavsett var i landet vi verkar….

En kapitalistisk socialreform som kommer att få dagens karriärpolitiker att sätta i vrångstrupen…

(Själv röstar jag inte då jag är en övertygad individual/anarkokapitalist, men för er som tror på demokrati så skulle detta kunna vara en lösning på kommande problem) 

 

Last Covenants

You don´t need to fill in an email adress to comment. Just press "Skicka Kommentar"

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.