Vintersolståndet och Midvinter…

Så då var det Midvinter igen 21/12 och imorgon kommer ljuset åter… Eller? Nej! Det är vintersolståndet idag 21/12 som förövrigt är en palindrom, och 2013 års mörkaste dygn. Vintersolståndet infaller inte alltid på ett datum som är en palindrom. Midvinter anses vara ”mitt i vintern” och på Snorre Sturlassons tid var det natten mellan den 13-14 januari, men idag så har begreppen flutit samman och den gemene svensken skiter i vilket, för om tre dagar är det julafton och då kommer Tomten till de svenska familjerna! Vintersolståndet innbär att solen har sin minsta solinstrålning vid denna tidpunkt, men vad som kan vara kul att nämna i detta sammanhang är att den femte januari så är jorden, i sin eliptiska bana som närmast solen och ändå är det den kallaste perioden… På norra halvklotet.

Även andra kulturer firar eller firade vintersolståndet, som till exempel  Perserna, Kurderna, de gamla Romarna, vintersolståndKelterna och hos diverse andra så kallade urbefolkningar… I Persien Firas Shab-e Yalda  som tiden för ljusets återkomst eller då mörkret besegrats av ljuset och enligt tradition skall man var givmild och utöva välgörenhet. Så det är inte bara vi hornbeprydda hedningar som gillar årets kortaste dag, utan även många kulturer och religioner som inte har ett monoteistiskt synsätt.

Last covenants

You don´t need to fill in an email adress to comment. Just press "Skicka Kommentar"

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.