To bee or not to bee,…

I sverige har det funnits, enligt flertalet sajter ca 300 olika bi-arter, varav 40-tal av dem är Humlor. Ett 10-tal av bi-arterna har inte setts till under 2000-talet så de anses nu vara utdöda, ett 80-tal är rödlistade och riskerar att dö ut,..

Bin, det finns de som säger att om inte bina fanns så skulle vi däggdjur inte överleva,.. De anses viktiga för pollineringen av blommor,.. Det finns också de som säger att om inte fåglar fanns skulle flugorna ta över planeten på ett fåtal timmar, förökningstakten för flugor är något högre än för Gotländska kaniner,.. Men det finns ingen forskare som säger att om människan blir utrotad, så kollapsar ekosystemet på jorden,… Undra varför?

Vi som har uppfunnit både ”kärnvapen” och  ”Roundup färdigt” utsäde, (Genetisk modifierat) vi måste väl vara skitviktiga för arternas överlevnad eller hur? Jag tror att det var moderjord som gav Archimedes sina berömda ord – Rubba inte mina cirklar,.. Men det gav mänskligheten faan i!

Hur äckliga, giftiga eller stickiga, de än är så behöver vi insekter för vår överlevnad. Det är som om vi hör ihop på något vis, se bara på uttrycket ”blommor och bin”. Fast, kanske inte människan. Jag har en teori om att vi inte passar in riktigt i den ursprungsmodell eller ritning som ligger till grund för jorden,…

– Varför vart inte svaret 42? Som Arthur Dent skulle ha sagt,.. Vad var det som  gick snett?

Några skulle säkert påstå att vi kom hit med Ufon/Gudar/Aliens och inte med kometer som så många forskare nu talar sig varmt för,.. (intergalactic seeding) Men för binas skull så spelar det ingen roll vem som släpade hit oss, de dör iallafall. Det som tar död på bina är kvalster/parasiter och virus, men de är så kallade naturliga fiender. Vad som är mer skrämande är att det multikulturella landskapet håller på att dö ut och många bi arter är specialiserade på bara en eller ett fåtal blommor. Men i det moderna jordbrukslandskapet råder det blomsterbrist. Åkrarna besprutas hårt, ogräsen dör, ängsmark planteras igen med skog, åkerholmar och diken tas bort. I USA har man lösningen på det problemet, där kör man runt bina till olika ställen för att pollinering skall ske, kuporna transporteras tvärs över kontinenten beroende på vart det blommar någonstans, sjukt är nog bara förnamnet,..!

Fruktodlare uppskattar att mellan 60-80% av avkastningen är binas förtjänst.  Inom jordbruket uppskattas de ge 200 miljarder dollar per år,.. 130000 svenska bikupor ger ungefär 100 miljoner kronor årligen, men honugen är bara en biprodukt av vad bina ger samhället. Blommorna får till det och våra hungriga fåglar slipper svälta, allt tack vare bin,… Så gå nu ut och så lite olika blommor så bina och humlorna får en chans, att klara av det mäktiga arbetet att sköta om våran moder jord.

Convenants

Dubblabin

2 tankar om “To bee or not to bee,…

  1. Det gör du rätt i! Här får du ”hela” sanningen som jag upplever den 😉 Sprid vidare, så blir vi rikstäckande som Maskrosorna!

You don´t need to fill in an email adress to comment. Just press "Skicka Kommentar"

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.