En primatforskares bekännelse….

Så, legena? ( Slang för, ”hur är det”/ ”Allt bra”?)

De sägs att språk utvecklas och förenklas för att så många av oss humanoida primater som möjligt skall kunna förstå varandra. Nu kommer jag inte ihåg vart jag har hört eller läst det någonstans, men det hela gick ut på att ett artificiellt språk skapades och sen fick försöks personer lära sig orden med tillhörande bild/betydelse för att sen försöka komma ihåg så många ord som möjligt. Sen skulle de i sin tur utbilda nya försökspersoner som skulle föra språket vidare… Ungefär som när jag var i småskolan och satt i ring med resten av klassen och skulle viska en mening vidare till den bredvid som viskade vad den hört vidare till nästa person som i sin tur förde meddelandet vidare…  För att när det kommit till sista person ha förenklats och förvrängts för att bli så lättförståeligt som möjligt…?  När detta forskningsförsök hade gjorts i några generationer, alltså begreppet generation är för varje ny grupp av försökspersoner som utbildats, när den första gruppen lär till den andra som lär till den tredje osv. Så upptäckte de att fler och fler av personerna verkligen lärde sig betydelsen av orden, även fast orden hade ändrats sin ursprungsstavning/läte. Slang ingår i den förenklingen, lika så dialekter. Internet kommer att påskynda denna process, spår forskarna och hade alla ord stavats som de låter så skulle denna språkprocess gå mycket fortare. Så det är tur för språkpolisens och andra ”hardcore” konservatorer att SAOL finns,  så att vi fortfarande stavar skjorta med Skj… lite konservativt, eller som vi sa i förorten ”Beiget” eller var det beesht? Visst vi lägger in nya ord i SAOL varje år men det är nog bara för att tillfredsställa dessa revolutionssugna ordvrängare….. Vad är då fördelen med förenklingen av språket? Jo, att det kanske inte är så svårt att kommunicera med andra potentiellt intelligenta varelser ute i Universum eller i London för den delen. Nu hade jag tänkt länka er till denna forskning men som jag nämnt tidigare så vet jag inte var någonstans jag hörde det… Kunskaps kanalen/ I drömmarna/ Fantasifoster…?

Så nu över till något helt annat. Våren är i antågande och förberedelserna inför vårbruket skall igång nu. Jag och Maia (min dotter) har lite och leva upptill nu när vi fick norra Europas godaste majs förra året. Så nu hoppas vi att det blir en tidig vår och att vi får komma ut i rabatten med entusiasm. Som vanlig blir det olika vallmosorter och förhoppningsvis så har jag nya hybrider i år. Med Vallmon följer fotografier i överflöd, jag hoppas hinna köpa ett nytt objektiv, ett 70mm macro eller ett riktig snabbt 135mm till dess och för att få ännu bättre bilder på blommorna och deras besökare. Många andra insektslockande blommor skall givetvis planteras, lika så potatis och tomater och fler olika örter såklart. På tal om örter så har  läkemedelsverket börjat förbjuda olika ”naturpreparat” baserade på örter/växter,  även de som har genomgått olika tester…. I förlängningen så lär det drabba hobbyodlarna också där vi redan har förbud mot olika växter.  -Förbud har ju alltid funkat! (Ironi)  Herre jösses, när skall de lära sig,… Men pengar går före människans frihet,… Nu vet jag att allt som växer är inte nyttigt, men de flesta myndigförklarade svenska primater kan läsa och ta in kunskap, och ta ansvar för sin egen kropp…  Fantastiskt va? En som tror på människans förmåga…

Last covenants

You don´t need to fill in an email adress to comment. Just press "Skicka Kommentar"

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.