Vätternrödingen uppmärksammas av gruvbolag

Hörde på radion härom dagen att det skulle undersökas om det gick att bryta såkallade ”sällsynta jordartsmetaller” kring Gränna. Om denna brytning kom igång så skulle Kinas monopol upphöra och Norra Kärr komma att bli en metropol för alla smartscreens fans. Dessa jordartsmetaller används inom halvledar industrin och exempel på kända varor som kräver dem, är smarta telefoner, Platt-tv och kottarna som folk har i örona för att kunna höra vad som sägs via telefonerna. Som vi alla vet så hungrar ungdomarna efter dessa mineraler, för hur skall de annars kunna twittra, fnittra, kvittra? Ungdomar=snabba cash! Kina har idag cirka 50% av tillgångarna men ”Gamla svedala”är inte långt efter bara vi börjar bryta lite i backen!

Efter en närmare undersökning av ämnet så verkar bolaget kommit längre än bara undersökningstillstånd,…

Just nu har ett Kanadensikt bolag rättighgeterna att undersöka marken, en bearbetningsansökan har gjorts men ännu inte godkänts så komplettering pågår. Miljökonsekvens beskrivning är godkänd så vi kommer att få se en brytning i dagbrott inom snar framtid.25 år gäller deras tillstånd.

Fyndigheten hittades redan 1906  av geologen Alfred Thörnebohm och efter 1949 började Boliden bryta där. 2001 övergav det svenska gruvbolaget sina rättigheter.

Norra Kärr beräknas vara världens 4:e största fyndighet i världen och anses ha en väldigt låghalt Norra Kärrav radiaktiva mineraler (Uran/Torium) som annars är en av de stora miljöbovarna vid sådana här gruvor (Fast om man tar reda på dem också, så höjer de värdet på gruvbolaget.) Skulle vättern, som ligger i avrinnings område bli utsatt för föroreningar, skulle en av Europas största sötvatten reservoar förstöras för lång tid framöver och hur skulle det då gå för den utrotningshotade vätternrödingen? Miljövännerna är oroliga, men de är de ju jämt så kom med något nytt… Vättern som är en dricksvatten reservoar beräknas ha ett vattenutbyte på cirka 60år så ett utsläpp som når dit får inte hända!VätternRöding

Sällsynta jordartsmetaller är inte sällsynta, alla utom ett av  dem, är vanligare än både silver och guld och guld finns i nästan varenda bäck i Sverige. Det är bara prometium, (som inte har någon stabil isotop) som är mera sällsynt.  Sverige har flera intressanta områden av jordartsmetaller, Gamleby utanför västervik är ett annat område som det aktuella bolaget är aktivt i….

Undrar vad Moderjord säger om det?

En tanke på “Vätternrödingen uppmärksammas av gruvbolag

  1. Pingback: Min framtida fru tycker jag är tråkig, därför självömkar jag! | Last Covenants

You don´t need to fill in an email adress to comment. Just press "Skicka Kommentar"

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.